Text Box:

 

 

 

 

 

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΜΠΟΝΤ

 

Αύγουστος 2014

 

 

 

 

 

Η αρχή του μύθου συμπίπτει με την πραγματική ιστορία

 

 

Ο διάσημος πλέον κατάσκοπος Τζέημς Μπόντ που επέζησε μισό αιώνα και πλέον στην οθόνη και την φαντασία των θεατών δεν ήταν ένα εντελώς φανταστικό πρόσωπο αλλά ούτε και αρκετοί από τους άλλους ήρωες που τον περιτριγύριζαν στα σενάρια των γνωστών ταινιών . Ο ‘πατέρας’ και δημιουργός του , ο Ιαν Φλέμινγκ , που ήταν ο ίδιος πραγματικός ‘συνάδελφος’ του ήρωά , εμπνεύστηκε από πραγματικούς χαρακτήρες και καταστάσεις που ανήκουν στην πραγματική ιστορία αν και εκείνος διάλεξε το από πού και πότε προέρχονται τα γεγονότα καθώς και το δικαίωμα να τα αναμειγνύει. Ο Φλέμινγκ δούλεψε στην ΜΙ6 ( Military Intelligence 6 ) η οποία δημιουργήθηκε το 1906 για να ελέγξει τις προθέσεις του Κάϊζερ να εμπλακεί σε πόλεμο. Την ίδια ώρα ένα άλλο τμήμα η ΜΙ5 δημιουργούνταν με σκοπό να παρακολουθεί γερμανούς πράκτορες που τυχόν δρούσαν ήδη στην Αγγλία υπέρ του Κάϊζερ.   Σαν να λέμε μια Υπηρεσία Πληροφοριών με τμήματα Εσωτερικής και Εξωτερικής Κατασκοπίας αλλά με πλήρη συνεργασία στον τομέα και κάτω απ την ίδια στέγη τότε στην St James Square.

 

 

Cummings

 

 

Sir George Mansfield Smith-Cumming,

1859 – 1923

Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός της ΜΙ6

 

 

Ο πρώτος διοικητής της ΜΙ6 ήταν ο εν αποστρατεία Πλωτάρχης Τζώρτζ Μάνσφηλντ Κάμμινγκ (Sir George Mansfield Smith-Cumming, 1859 - 1923) . Ήταν διάσημος στους αριστοκρατικούς κύκλους , πολύ πλούσιος ο ίδιος και παθιασμένος ‘ραλλιτζής’ με τα σπορ αυτοκίνητα της εποχής , σε ένα μάλιστα ατύχημα τρέχοντας υπερβολικά έχασε το πόδι του διατηρώντας ένα μόνιμο κούτσαμα απ το τεχνητό του αντίστοιχο που λένε ότι έδενε απόλυτα .... με το μυαλό του !

 

Την στιγμή εκείνη έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο ένας πράκτορας της ΜΙ6 , ο ‘κατά κόσμον’ Σίντνεϋ Ράϊλυ (Sidney George Reilly) αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο Σίγκμουντ Γκεόργκεβιτς Ρόζενμπλουμ , γεννημένος στην Οδησσό. Η καταγωγή του φυσικά έπαιξε ρόλο στην επιλογή του για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ρωσία των Μπολσεβίκων  αλλά πέραν τούτου ο Σίντνεϋ Ράϊλυ ήταν πολυμαθής , μιλούσε 3 γλώσσες άπταιστα και χωρίς ίχνος προφοράς : Γερμανικά , Αγγλικά , Γαλλικά. Είχε χρηματίσει επιχειρηματίας , ήταν πασίγνωστος στους αριστοκρατικούς κύκλους και ήταν δεινός παίκτης του μπακαρά και της ρουλέτας ενώ  είχε τεράστιες κατακτήσεις με τις γυναίκες τις οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούσε είτε σαν πληροφοριοδότες , είτε και σαν ‘καμουφλάζ’ στους ‘ρόλους’ που έπαιζε.

 

 

Reilly

 

Sidney Reilly - Sigmunt Georgevitz Rosenbloom

Σίγκμουντ Γκεόργκεβιτς Ρόζενμπλουμ

(1873 –1925)

 

Η πρώτη του αποστολή για την ΜΙ6 άρχισε λίγο πριν τον 1ο ΠΠ κι ήταν η χαρτογράφηση περιοχών κοντά στο Μπακού και το Ιρακ για να εκτιμήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία ήθελε να εξασφαλίσει η Αγγλία για τον στόλο της. Σε αυτήν την αποστολή γνώρισε κι ένα ζευγάρι , ενός καθηγητή αρχαιολογίας που συνταξίδευε με την σύζυγο του. Στο τέλος της αποστολής του ο σύζυγος βρίσκεται δολοφονημένος κι ο Ράϊλυ γύρισε παντρεμένος με την κυρία κι  εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στην Αγγλία υιοθετώντας το όνομα Σίντνεϋ Ράϊλυ. Ο Ράϊλυ βρέθηκε να εργάζεται για την ΜΙ6 αρκετά πριν τον 1ο ΠΠ με αποστολή στο Πορτ Αρθουρ το οποίο οι Γιαπωνέζοι κατέλαβαν απ την Ρωσία. Μια επιχείρηση που μυστικά η Αγγλία , εχθρός της της Ρωσίας , υποστήριξε. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν ο μόνος κατάλληλος στο είδος για να εισχωρήσει σαν εργάτης στα ναυπηγεία Μπλόμ-Βός και να κλέψει τα σχέδια των πυροβόλων του Καιζερικού στόλου. Εκεί ο ΡάΪλυ απέδειξε ότι διέθετε προσόντα πολύ μεγαλύτερα απ τους τζέντλεμεν βρετανούς νεαρούς αξιωματικούς καριέρας που στρατολογούσε συνήθως η ΜΙ6.

 

Παρόλα αυτά ο Ράϊλυ διατηρούσε και την ανεξαρτησία του , χωρίς να είναι δεμένος πατριωτικά με την Αγγλία. Σε δεδομένη στιγμή χρημάτισε ενδιάμεσος προμηθειών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και της Καϊζερικής Γερμανίας και Αγγλίας για την λεγόμενη τότε ‘αγορά των αιώνων’ που επρόκειτο για μια επανίδρυση του τσαρικού στόλου που είχε καταστραφεί στον πόλεμο με την Ιαπωνία.  Ο Ράϊλυ πήγε τότε με το μέρος των Γερμανών απ όπου απέσπασε και σημαντική μίζα. Ετσι ο Τσάρος θα προτιμήσει τους Γερμανούς και όχι την Αγγλική Βίκερς η οποία κυνηγούσε με πείσμα την εργολαβία μέσω του ιδιαίτερα πανούργου πράκτοράς της Μπάζιλ Ζαχάρωφ , ο οποίος πολλές φορές στάθηκε ο ΄κακός’ ανταγωνιστής του Ράϊλυ την εποχή εκείνη . Επρόκειτο για τον ελληνικής καταγωγής απ την Πόλη Βασίλη Ζαχαρία Ζαχάρωφ που είχε καταφύγει στην Ρωσία  μετά τις τουρκικές διώξεις για να εμφανιστεί στην συνέχεια στην Αγγλία με μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίου αλλά και .. λαθρεμπορίου.

 

 

 

Όμως ο Ράϊλυ είχε εμπνευστεί ένα πανούργο τέχνασμα για το μοιραίο ‘λάδωμα’ του Ρώσου αξιώτικου του Ναυτικού που προΐστατο της επιτροπής αξιολόγησης. Εννοείται φίλος ‘απ τα παλιά’ ο Ράϊλυ κατάφερε να γίνεται συχνά δεκτός στο σπίτι του ρώσου αξιωματικού και τελικά να γίνει ερωμένος της γυναίκας του , τον οποίο στη συνέχεια προσέβαλε δημόσια, ενώ ο αξιωματικός τον κάλεσε σε μονομαχία. Αλλά ο Ράϊλυ μέσω δικηγόρων κατάφερε να τα συμβιβάσει με ένα διαζύγιο που το συνόδευε όμως μια γενναία χρηματική αποζημίωση για τον απατημένο εννοείται σύζυγο. Στην ουσία επρόκειτο για ‘μέθοδο-ξέπλυμα’  της προσυμφωνημένης προμήθειας για την ‘εξυπηρέτηση’ στην αγορά του αιώνα. Περιττό να πούμε ότι ο Ράϊλυ στη συνέχεια εγκατέλειψε για πάντα την γοητευτική σύζυγο που την είχε χρησιμοποιήσει απλά σαν πιόνι στο σενάριο που είχε σχεδιάσει. Έχοντας εξαίρετα αποτελέσματα στην όλη του δράση ως τότε , ο Κάμμινγκ τον χαρακτήρισε σαν τον πιο έξυπνο πράκτορα που διέθετε ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι στον τομέα της αγγλικής κατασκοπίας της ΜΙ6 στην περίοδο 1918-1923 ο Ράϊλυ ήταν ο κύριος διαχειριστής της ενώ ο C του έδινε απλά το πράσινο φως για τις προτάσεις που του υπέβαλε.

 

Αλλά κοντά στο το τέλος του 1ου ΠΠ ο επόμενος εχθρός στον ορίζοντα ήταν για την Αγγλία οι  Μπολσεβίκοι. Η Αγγλική κυβέρνηση του Λόϋντ Τζώρτζ ζήτησε απ την ΜΙ6 την επαφή με τον Λένιν με σκοπό να πειστεί να επανέλθει στον πόλεμο κατά των Γερμανών , ειδεμή να εξουδετερωθεί ο Λένιν. Τον Λένιν συνάντησε προσωπικά ο Ράϊλυ αλλά ο Λένιν αρνήθηκε να συνεργαστεί πολεμικά υπερ των Αγγλο-Γάλλων. Στη συνέχεια ο Ράϊλυ εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των Μενσεβίκων του Κερένσκυ , αντιπάλων του Λένιν , μέσω Αγγλίας και Αμερικής , δημιουργεί ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων-φυγάδων στο εξωτερικό και άλλων ομάδων αντιδρώντων στο εσωτερικό της Ρωσίας που αριθμούσαν κάπου 20.000 άτομα , με σκοπό να βγάλει απ τη μέση τους Μπολσεβίκους.  Το σχέδιο προβλέπει την δολοφονία του Λένιν με ταυτόχρονη απόβαση Αγγλο-Γαλλικών στρατευμάτων στην Ρωσία. Η δολοφονία σχεδόν πετυχαίνει με την έννοια ότι τελικά όντως πυροβολείται ο Λένιν σε μια καλοστημένη παγίδα όχι όμως θανάσιμα ενώ την ίδια ώρα η στρατιωτική επέμβαση είναι του είδους ‘πολύ λίγη , πολύ αργά’. Την διπλωματική περίπτωση περιπλέκει η αλλαγή της  Αγγλικής Κυβέρνησης υπό τον Εργατικό Μακντόναλντ (Ramsay MacDonald (1866 - 1937) ο οποίος πιστεύει ότι ο Λένιν δεν είναι παρά μια άλλη μορφή ενός εργατικού πολιτευτή με τον οποίον τον δένουν πιθανόν πολλά κοινά σημεία. Ο Ράϊλυ ζητάει την άδεια να πάει ο ίδιος στην Ρωσία και να κινήσει τις εκεί δυνάμεις του υποσχόμενος ότι ακόμα μπορεί να κάνει τους Μπολσεβίκους να πέσουν γιατί εν τω μεταξύ έχουν γίνει πολύ μισητοί στον απλό λαό και διαθέτει πάντα πολλά χρήματα από ‘δωρεές μεγάλων βιομηχάνων’ γνωστών για τα αντι-Μπολσεβικικά τους συναισθήματα. Ο Κάμμινγκ τον υποστηρίζει αλλά μέχρι που ακούγεται ότι εκτελέστηκε η οικογένεια του Τσάρου. Στο ερώτημα ποιά θα είναι συνεπώς η επόμενη δύναμη που θα κυβερνήσει την Ρωσία ο Ράϊλυ αδίστακτα δηλώνει : «Μια χώρα με ηγέτη ... εμένα». Σε εκείνο το σημείο η Αγγλική Κυβέρνηση ανατρέπει το σχέδιο της ΜΙ6 μετά την άφιξη του Ράϊλυ στη Ρωσία και παίρνει τελικά  την απόφαση ότι ο Ράϊλυ τους έγινε πολύ ανεξέλεγκτος ενώ ο Λένιν θεωρείται μια πιο ‘διαχειρίσημη’ (!) προσωπικότητα , υποδεικνύοντας στον Κάμμινγκς να τον ... προδώσει στους Ρώσους και να τελειώνει το όλο θέμα. Η Τσέκα του Φέλιξ Ντερζίσνκυ που τον καταζητούσε επί καιρό έχει την χαρά τώρα να τον συλλάβει , βασανίσει και εκτελέσει στη Μόσχα. Η ΜΙ6 και ο Κάμμινγκ δεν έτυχε από τότε να συναντήσουν ποτέ κάποιον πράκτορα με τόσες χάρες και δυνατότητες ολκής οπότε ανάμεσα στα μέλη της ΜΙ6 διατηρήθηκε και ίσως κι ενισχύθηκε ο θρύλος του πολυμήχανου , γυναικά , τζογαδόρου και πανούργου Ράϊλυ που ήταν και έμεινε το αγαπημένο παιδί του ’C’.

 

 

Ο Συγγραφέας , ο Ήρωας Κατάσκοπος και ο ‘Μ’

 

 

 

Menzis

 

Ο πραγματικός ‘Μ’ των ταινιών Μποντ !

Ταξίαρχος Σερ Στιούαρτ Μέντζις - Major General Sir Stewart Graham Menzies,

(1890 –1968).

 

 

 

 

Το 1940 αρχηγός της ΜΙ6 είναι ο εκλεκτός του Τσώρτσιλ , πρώην Ταξίαρχος Σερ Στιούαρτ Μέντζις (Major General Sir Stewart Graham Menzies, ,1890 –1968). Ο Μέντζις συνέχισε την συνήθεια της υπογραφής με το ένα αρχικό γράμμα του επιθέτου αλλά που τώρα φυσικά ήταν ‘Μ’. Ήταν η εποχή που ο Ιαν Φλέμινγκ , Υποπλοίαρχος του Ναυτικού προσλαμβάνονταν στην ΜΙ6 και τον ‘Μ’ γνώρισε σαν αρχηγό του σε όλη την διάρκεια της θητείας του , μεταφέροντας τον ρόλο του αρχηγού του Μποντ στα βιβλία του επίσης σαν ο ‘Μ’.

 

Ο Φλέμινγκ φυσικά γαλουχήθηκε και αυτός στις ιστορίες για τον Ράϊλυ που κατάντησαν μυθικές πια στην ΜΙ6 αλλά κυρίως προσπάθησε να ξεσηκώσει απ τα κόλπα του που είχαν πια εγγραφεί στις ‘παραδόσεις’ της υπηρεσίας. Αν και οι υποθέσεις που ανέλαβε δεν ήταν όλες ‘ύφους’ Ράϊλυ σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ένας κατάσκοπος που καθοδηγούσε ο ίδιος βρέθηκε να χρησιμοποιεί πολλά από αυτά.

 

Ο πράκτορας αυτός ήταν ο Κροάτης  Ντούσαν ‘Ντούσκο’ Ποπώφ (Dusan ‘Dusco’ Popov). Ήταν πλούσιος φοιτητής της Νομικής στην Γερμανία που δεν συμπαθούσε τους Ναζί αλλά υποχρεώθηκε να μπει στην υπηρεσία τους έναντι εκβιασμού. Επειδή ταξίδευε αρκετά λόγω προσωπικών υποθέσεων και μιλούσε Γερμανικά , Αγγλικά και Γαλλικά , τον απέστειλαν στην Λισαβώνα να οργανώσει από εκεί δίκτυο κατασκόπων  στην Αγγλία κι αργότερα και στην Αμερική. Ο Ποπώφ , για να εκδικηθεί τον εκβιασμό των Γερμανών πλησίασε αμέσως τους Βρετανούς κατασκόπους που επίσης είχαν βάση στην Λισαβώνα και προσφέρθηκε να παίξει διπλό ρόλο . Τότε στην Λισαβώνα υπηρετούσε και ο Φλέμινγκ ο οποίος ανέλαβε την καθοδήγησή του. Το τμήμα που διαχειρίζονταν τους διπλούς κατασκόπους ήταν η Committee 20 , το δε 20 αναγράφονταν πάνω στον φάκελο με τον λατινικό αριθμό ΧΧ , απ όπου τελικά και η έκφραση ‘double-cross’ για τους διπλούς πράκτορες , στην λίστα των οποίων βρέθηκε τώρα και ο Ποπώφ.

 

 

Fleming

 

Ιαν Φλέμινγκ

Υπηρέτησε στην ΜΙ6 στην διάρκεια του 2ου ΠΠ, υπό τις διαταγές του ‘Μ’. Ήταν ο χειριστής και καθοδηγητής του πράκτορα Ποπώφ

 

Λόγω ειδικότητας ο Φλέμινγκ ανέλαβε να τον μαθητεύσει με σκοπό να μεταδίδει συστηματικά λανθασμένες πληροφορίες στους Γερμανούς με όσα στοιχεία χρειάζονταν για να πιστέψουν ότι πράγματι έχει οργανώσει ένα ευρύ δίκτυο που έχει μάλιστα κι επιτυχίες. Του διδάχτηκε να συνδέεται με πολλές γυναίκες , να τις χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση για κάλυψη η για συνεργάτες και να ...παίζει στο καζίνο ! Οι περισσότερες σκηνές απ το βιβλίο Casino Royal προέκυψαν απ τις εκπληκτικές χαρτοπαικτικές επιδόσεις του στο καζίνου του Κασκάϊς στην παραλία της Λισαβόνας.

 

Αλλά υπήρχε και άλλος λόγος : ο γκρουπιέρης της ρουλέτας που ήταν άνθρωπος της ΜΙ6 είχε τον τρόπο να τον βοηθάει να κερδίζει , αλλά στην ουσία έτσι η ΜΙ6 τον πλήρωνε κρύβοντας στα κέρδη εκείνα την αμοιβή του και τα άλλα έξοδά του χωρίς να χρειάζεται τραπεζικός λογαριασμός ή αποστολέας που να τον επισκέπτεται τακτικά με κίνδυνο να εντοπιστεί ! Πάντως ο Ποπώφ είχε ήδη μεγάλη πείρα στον μπακαρά απ όπου και ο Φλέμινγκ σχεδόν υιοθέτησε σαν μόνιμο παιχνίδι στο καζίνο για τον Μποντ και όπου , χάρις … στον σκηνοθέτη των ταινιών , έβγαζε σχεδόν πάντα το νικηφόρο 9 ! Το μεγαλύτερο ποτέ κόλπο του ο Ποπώφ το έπαιξε κάτω απ την παρουσία του ίδιου του Φλέμινγκ , κερδίζοντας σε μπλόφα του πόκερ κάπου 40.000 δολλάρια της εποχής ! Ο αντίπαλος που υποχώρησε στο χτύπημα του Ποπώφ χάνοντας τα λεφτά , εικάζεται ότι είχε ‘επηρεαστεί’ από παρέμβαση της ΜΙ6 και τα λεφτά ότι είχαν στόχο τα ταξιδιωτικά έξοδα του Ποπώφ. !

 

 

 

Ο Ντούσκο Ποπώφ.

Ο Φλέμινγκ στο σώμα του Ποπώφ εμφύσησε το πνεύμα και τις μεθόδους του Ράϊλυ κάνοντάς τον σχεδόν ολόιδιο με τον χαρακτήρα του Μποντ στα βιβλία του !  

 

Στο σημείο αυτό μοιραία θυμόμαστε το κόλπο του ΡάΪλυ με τον Ρώσο αξιωματικό του Ναυτικού ενώ το ίδιο σενάριο με τα κέρδη στην ρουλέτα ξαναβρίσκουμε στο βιβλίο του Μποντ : ‘ Καζινό Ρουαγιάλ’ .Ο Ποπώφ διακρίθηκε ειδικά στον τομέα  : γρήγορα αμάξια και γρήγορες γυναίκες ! Όπως και με τον Ράϊλυ πολλές από αυτές ήταν άλλοτε για καμουφλάρισμα και άλλοτε για πληροφόρηση. Συνδεόταν μάλιστα με πολλές ηθοποιούς και διάσημα μοντέλα της εποχής είχε δε πολλές φορές βρεθεί την ίδια νύχτα σε περιπτύξεις με ...δύο ταυτόχρονα ερωμένες οπότε , με το σχετικό χιούμορ , οι άνθρωποι της ΜΙ6 τον αποκαλούσαν έκτοτε με το , επίσημο, κατασκοπευτικό παρατσούκλι  το ... ‘Τρίκυκλο’.

 

Αφού τελικά έπεισε τους Γερμανούς ότι το δίκτυο στην Αγγλία και Αμερική ήταν μια πραγματικότητα παρουσιάζοντας , ονόματα , στοιχεία και πληροφορίες με πλήρεις πηγές , των οποίων την επαλήθευση έλεγχαν μέσω της αποκρυπτογράφησης του ENIGMA , στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και πήρε μέρος κυρίως στην συστηματική παραπληροφόρηση για την D-Day. Αρκεί να πούμε ότι η πειστικότητα των στοιχείων για το ότι η απόβαση θα γινόταν στο Πα-ντε-Καλαί , ( που προμήθευαν βέβαια οι Αγγλοι  ) ήταν τέτοια που ο ίδιος ο Χίτλερ – που αγαπούσε να ακούει την ίδια εκδοχή –απένειμε στον Ποπώφ τον ... Σιδηρούν Σταυρόν !!!

 

 

 

 

Ο θηλυκός ‘Μ’

 

 

 

 

Στέλλα Ρίμινγκτον (1935 - )

 

 

Η ηθοποιός Judi Dench που υποδύεται την Στέλλα Ρίμινγκτον στην οθόνη

 

 

 

 

 

Τέλος γνωρίζουμε από μετέπειτα ταινίες κυρίως του Μποντ – ο Φλέμινγκ είχε εν τω μεταξύ πεθάνει - ότι τον ‘Μ’ διαδέχθηκε , μια γυναίκα . Ίσως αυτό να παραξένεψε αλλά το παράδειγμα προέρχεται και πάλι από ιστορικό πρόσωπο. Το 1992 , αρχηγός της ΜΙ5 αναλαμβάνει η Στέλα Ρίμινγκτον , ( Stella Rimington ) ετών 56 και μητέρα 2 παιδιών με την δικαιολογία ότι ήδη το 52% των πρακτόρων της ΜΙ5 τότε ήταν ... γυναίκες. Η κ. Ρίμινγκτον ήταν πράκτορας της ΜΙ5 απ το 1969 και διατήρησε το αρχηγικό πόστο της για μια 4ετία.

 

 

 

 

Οι ‘Κακοί’

.

 

 

 

Wolf

 

Markus Johannes Wolf

(1923 – 2006 )

 

 

 

Ο ηθοποιός Ντόναλντ Πλέζανς ενσάρκωσε τον κακό αρχηγό του Specter , τον μόνιμο κακό αντίπαλο του Μποντ

 

Μια τελευταία λεπτομέρεια που δεν θα πίστευε κανείς ότι θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε ιστορικό πρόσωπο ήταν ο αφανής αρχηγός της οργάνωσης SPECTΕR , ο αιώνιος κακός  αλλά αρχικά στις ταινίες χωρίς πρόσωπο άτομο, με μόνιμο χαρακτηριστικό την γάτα άγκυρας που ξαπλώνονταν νωχελικά στα χέρια του ! Και όμως το πρόσωπο αυτό υπήρξε , αν και καθιερώθηκε σχετικά αργά στο υλικό του Φλέμινγκ και πράγματι για ένα διάστημα ήταν γνωστό στην ΜΙ6 επίσης σαν « Ο άνθρωπο δίχως πρόσωπο» : Ήταν ο Κλάους Βόλφ (Markus Johannes "Mischa" Wolf , 1923 – 2006) ο αρχηγός της Μυστικής Υπηρεσίας της Ανατ. Γερμανίας του οποίου η πρώτη ποτέ πλήρης φωτογραφία που απέκτησε η ΜΙ6 που εμφάνιζε το πρόσωπό του , ήταν εκείνη ακριβώς με μια γάτα που αναπαύονταν στην αγκαλιά του ! 

Ο Φόλφ έγινε αργότερα διάσημος στους αντιπάλους του για μια ιδιαίτερη κατασκοπική του επιτυχία : εκπαίδευσε νεαρούς στον ρόλο του …εραστή που επίτηδες πλησίαζαν μοναχικές υπαλλήλους της Δυτικής Γερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας για να αποσπάσουν πληροφορίες . Τρεις από αυτές που υπέπεσαν στα ερωτικά φίλτρα των ‘παιδιών’ του Βολφ , τελικά καταδικάστηκαν σε δικαστήρια της πατρίδας τους για προδοσία ! Η υπόθεση αποκαλύφτηκε μετά την πτώση του ‘Τείχους’

 

 

 

 

 

Zacharov

 

Sir Basil ( Βασίλειος )   Zacharov      (1849-1936)

 

 

 

 

 

 

Τέλης Σαβάλας (1922 –1994)

 

Στον ρόλο του Μπλόφελντ               στην ταινία On her Majesty’s Secret Service (1969)

 

 

Μια άλλη λεπτομέρεια που πιθανολογείται ζωηρά είναι η ταυτότητα του αιώνιου εχθρού του Μποντ , αλλά που αυτή τη φορά έχει πρόσωπο και φέρει το όνομα Ερνστ Σταύρος Μπλόφελντ. Το όνομα αυτό αποδόθηκε για πρώτη φορά το 1969 στην ταινία On Her Majesty’s Secret Service . Ήταν η πρώτη φορά που ο εννοείται αρχηγός του Specter έπαιρνε μορφή και όνομα. Τον ρόλο , μοναδική φορά , υποδύθηκε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Τέλης Σαβάλας. 

Η ανάμειξη αγγλικών και ελληνικών στοιχείων στο όνομα υποδεικνύει έντονα τον Μπάζιλ Ζαχάρωφ ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σαν Αγγλος και ήταν γνωστό ότι είχε ελληνική καταγωγή , απ την Κων/πολη.  , Στην ταινία – και στο κείμενο του σχετικού βιβλίου - ο Μπλόφελντ χρησιμοποιεί τον Μποντ για την ανακάλυψη του γενεαλογικού του δένδρου και βασίζεται στο φυσικό οικογενειακό χαρακτηριστικών των προτεταμένων λοβών των αυτιών του. Αυτό ήταν ακριβώς  το χαρακτηριστικό της οικογένειας του  Ζαχάρωφ. Το Σταύρος φάνηκε να εισάγεται απ το όνομα διάσημου έλληνα επιχειρηματία στην εποχή των 1950 ο οποίος σε κάποια στιγμή είχε αποσπάσει την προσοχή της ΜΙ5 και ΜΙ6 με την υπόθεση του Αραβικού πετρελαίου και των πετρελαιοφόρων , του Σταύρου Νιάρχου.

 

 

 

 

 

 

Η ‘καλή’ και αιώνια ερωτευμένη

 

 

 

Η ηθοποιός Lois Maxwell που έπαιξε τους περισσότερους ρόλους της Μόνυπένυ

 

 

Είναι το απαραίτητο πρόσωπο ‘στολίδι’ στις ταινίες του Μποντ και τις έχουν αποδοθεί πολλά υπαρκτά ονόματα ! Η αιώνια ερωτευμένη αλλά ποτέ … ερωμένη , της οποίας ο Φλέμινγκ ποτέ δεν απεκάλυψε το όνομα .

 

Κι όμως το πρόσωπο υπήρξε , ήταν πραγματική ερωμένη του Φλέμινγκ και σκοτώθηκε μια βραδιά του 1944 στους βομβαρδισμούς του Λονδίνου απ τις ιπτάμενες βόμβες V1. Το πραγματικό της όνομα ήταν Joan Bright Astley και διαχειριζόταν το αρχείο των μυστικών υποθέσεων της ΜΙ6. Ήταν πολύ γνωστή για το πολύ φιλικό της χαμόγελο στους επισκέπτες του γραφείου της. Δεν σχετίστηκε ποτέ με το όνομα Μόνυπένυ το οποίο μάλιστα  αποδόθηκε πολύ αργότερα , κατά την δακτυλογράφηση του σενάριου της ταινίας Casino Royal και αποδόθηκε στην δακτυλογράφο της παραγωγής του φιλμ , Jean Frampton.

 

Ως τότε ο Φλέμινγκ χρησιμοποιούσε στο βιβλίο του , το εντελώς φανταστικό όνομα της Miss 'Petty' Pettaval. Και αυτό όμως αντιστοιχούσε στην πραγματική γραμματέας του πραγματικού ‘Μ’ , Kathleen Pettigrew , η οποία όμως δεν φαίνεται να ήταν καν το πρόσωπο της έμπνευσης του Φλέμινγκ αν και ο συγγραφέας το είχε συνήθειο να αποδίδει σε έναν χαρακτήρα του βιβλίου του την έμπνευση που του προκαλούσε ένα άλλο

 

======================================

 

Δημοφιλείς σχετικές ταινίες να δείτε απ το :

 

 

 

 

 

 

1.    Dusco Popov The Real 007 - http://www.youtube.com/watch?v=WW05xO4ucpQ

2.    Reilly , the Ace of Spies -  http://www.youtube.com/watch?v=dTrvj0h8iJY&list=PLIfb3HjVo36anHQIAoWSQBBaAnGbotXVH

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

 

1) Double Cross , the true story of D-Day spies ,συγγραφέας Ben Macintyre, UK 2012

2) Ace of Spies: The True Story of Sidney Reilly, συγγραφέας Andrew Cook, UK 2004

3) BBC DVD “Spying Game” series a) MI5 b) MI6

4) Basil Zacharov http://www.britannica.com/EBchecked/topic/655380/Sir-Basil-Zaharoff

5) Markus Wolf http://de.wikipedia.org/wiki/Markus_Wolf

6) Sidney Reilly http://en.wikipedia.org/wiki/Sidney_Reilly

7) Stella Rimington http://en.wikipedia.org/wiki/Stella_Rimington

8) Ernst Stavro Blofeld http://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Stavro_Blofeld

9) Miss Moneypenny  http://en.wikipedia.org/wiki/Miss_Moneypenny