Λαφαγιέτ, Λέηφ, Μπαίηκερ (Lafayette, Lafe , Curry Baker)

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΛΑ"

 

Ο Λαφαγιέτ, ή και Λέηφ, Μπαίηκερ (Lafayette, Lafe , Curry Baker) γεννήθηκε στις 13/10/1826. Εμφανίζεται το 1856 σαν τυχοδιώκτης σε σπείρα ένοπλων που διώκουν καλλιεργητές γής υπέρ συμφερόντων μεγαλογαιοκτημόνων.  Το 1860 εμφανίζεται μπροστά στον στρατηγό Μπώρεγκαρ των Νοτίων προσφέροντας υπηρεσίες κατασκόπου αλλά το ίδιο κάνει και με τον Αρχιστράτηγο των Βορείων Γ. Σκώτ . Ο Mπώρεγκαρ δεν τον εμπιστεύτηκε σε αντίθεση με τον Σκώτ που τον προσέλαβε αν και δεν φαίνεται ποτέ να του παρουσίασε ουσιαστικές πληροφορίες για το αντίπαλο στρατόπεδο. Η καριέρα του ωστόσο συνεχίζεται λαμπρή σαν έμπιστος πληροφοριοδότης του κατόπιν Υπ Αμύνης του Λίνκολν Ε. Στάντον ο οποίος τον δίνει τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ο Μπέηκερ του παρέχει πληροφορίες για επιχειρηματίες του Βορρά που ακόμα κάνουν εμπόριο με τον Νότο εν μέσω πολέμου. Εκτοτε διάγει μια πολύ πλούσια ζωή, απόδειξη ίσως ότι έπαιρνε μερίδιο απ τα ποσά που αποκάλυπτε. Σε μια στιγμή άτομα διαμαρτύρονται στον Στάντον ότι απειλούνται απ τον Μπέηκερ να πληρώσουν ποσά ώστε να αποφύγουν πλαστές κατηγορίες για συνεργασία με τον εχθρό. Ο Στάντον αναγκάζεται να τον δειώξει απ το αξίωμά του αλλά μυιστικά οι δύο εξακολουθούν να συνεργάζονται στην κρυφή παρακολούθηση ατόμων.

Ο Μπέηκερ ανέλαβε επίσημη πρόσκληση για επαναφορά στο αξίωμά του απ τον Στάντον μετά την δολοφονία του Λίνκολν. Παραδόξως ο Μπέηκερ σαν να ήξερε για ποιούς πρόκειται έδωσε διαταγές αστραπιαία που οδηγούσαν στην ομάδα που υποστήριζε τον Μπούθ. Ο ίδιος έρχεται και κατάσχει τα έγγραφα που βρέθηκαν απάνω στον Μπούθ : πρόκειται για το ημερολόγιο της δράσης του τον τελευταίων ημερών. Το έγγραφο αυτό παραδίδεται στον Στάντον ο οποίος το εξαφάνισε χωρίς ποτέ να το παραδώσει στο δικαστήριο των δολοφόνων του Λίνκολν. Οταν καιρό μετά αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του ο Στάντον το παρέδωσε σε ειδική επιτροπή αλλά με κομμένα τα φύλλα. Ο Μπέηκερ αμοίβεται με το υπέρογκο ποσό των 100.000 δολλαρίων για τον ρόλο του στην ανακάλυψη των δολοφόνων του Λίνκολν και στην συνέχεια αναλαμβάνει διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών , το αντίστοιχο της τότε CIA.

Το 1866 ο διάδοχος του Λίνκολν, Αντριου Τζόνσον ανακαλύπτει ότι ο Μπέηκερ τον κατασκοπεύει. Ο Μπέηκερ το ομολογεί και δικαιολογείται στον πρόεδρό του ότι εκτελεί εντολές του Στάντον ! Στην διαμάχη Τζόνσον - Στάντον που ακολουθεί ο Μπέηκερ για πρώτη φορά φοβάται για τον εαυτό του και με σκοπό να διατηρήσει εκβιαστικά στοιχεία για τυχόν εχθρούς του το 1867 συγγράφει το βιβλίο : Η ιστορία των Μυστικών Υπηρεσιών. Το βιβλίο αυτό το κράτησε μυστικά στο σπίτι του αλλά όταν εκλήθη να καταθέσει στην επιτροπή που εξέτασε και τον Στάντον κατέθεσε μερικά απ τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο εκείνο, δηλώνοντας ότι ήταν ο Στάντον που έκοψε τις σελίδες καθόσον εκείνος το είχε παραδώσει ακέραιο σε εκείνον. Η επιροπή απέρριψε τις μαρτυρίες του θεωρώντας τον αναξιόπιστο άτομο, αλλά από εκείνη τη στιγμή ο Μπέηκερ διακατέχεται από φοβία καταδίωξης.

Θα πεθάνει στο τέλος του ίδιου χρόνου από παράξενο θάνατο και το βιβλίο του θα εξαφανιστεί. Χρόνια μετά το βιβλίο αποκαλύπτεται. Υπάρχουν σελίδες που είναι γραμμένες με αόρατη μελάνη τις οποίες ανακαλύπτουν ειδικοί εραυνητές. Τα γραφόμενα κατηγορούν ευθέως τον Στάντον σαν συνωμότη οργανωτή της δολοφονίας του Λίνκολν σε συνεργασία με αξιωματούχους της κυβέρνησής του με κύρια αιτία την διαφωνία του με τον Στάντον να αναγνωρίσει τον ηττημένο Νότο σαν τμήμα των ΗΠΑ κι όχι κατακτημένο έδαφος, όπως ήθελε ο Στάντον και η ομάδα των οικονομικών συμφερόντων γύρω από αυτόν.  Το αναλυτικό κείμενο των σχετικών εδαφίων απ το βιβλίο του Μπάιηκερ μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας Lincoln_Assassination.html

Αλλες σελίδες του διαδικτύου που αναφέρονται στον Μπέηκερ είναι οι παρακάτω: 

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/USAbakerLaf.htm

http://civilwar.bluegrass.net/SpiesRaidersAndPartisans/lafayettecurrybaker.html