ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Μια πρωτοβουλία του 

ΠΑνελληνίου ΣΥλλόγου ΒΕΤεράνων της Αεροπορίας (ΠΑ.ΣΥ.ΒΕΤ.Α) υπό την καθοδήγηση του 

Αντιπτεράρχου ε.α. Γεωργίου Πλειώνη

(Φωτογραφικό υλικό απ την ζωή και δράση των Ελληνικών μοιρών 13,335 και 336 κατά τον 2ο ΠΠ 

μεταξύ Β. Αφρικής , Ιταλικής χερσονήσου κι Ελλάδας)  

 

 

 

Το παραπάνω βιβλίο αποτελεί για τα ελληνικά δεδομένα μια λαμπρή ιστορική στιγμή. Παρόλο που επιδίδεται σε καταγραφή γεγονότων τολμά να κάνει κάτι που στην Ελλάδα έχει καταντήσει 'μνημειώδες' : συλλέγει και διατηρεί το ιστορικό μας υλικό , με επιμέλεια και αγάπη -  προφανώς. Σαν τέτοιο δεν μπορώ παρά να σας προτρέψω να το αγοράσετε - προτού ίσως εξαντληθεί για πάντα και καταντήσει ..απλό επεισόδιο.

 

Πρόκειται για το πλουσιότερο ως τώρα υλικό που βγήκε ποτέ για το πλατύ κοινό σε μια ωραία προσπάθεια να περισυλλεγεί το υλικό εκείνο που συνήθως κρύβουν οι - ξεχασμένες καμιά φορά - ιδιωτικές συλλογές. Οι φωτογραφίες των Χάρικανς , Σπιτφάϊαρς και Μπώλτιμορς που μας εκπροσώπησαν μαζί με τις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών - εν πολλοίς οπτικά άγνωστα - είναι μια αξιέπαινη δουλειά , πολύ πέραν των εκδοτικών βλέψεων. 

 

Για μια χώρα όπου η παραμέληση της ιστορίας είναι συστηματική και όπου η συντήρηση των μνημών παραμένει μια ιδιωτική υπόθεση , χαιρετίζουμε την έκδοση αυτή κυρίως για το ιστορικό έργο που επιτελεί. Σε συνδυασμό με το μοναδικό συγγραφικό έργο έργο που άφησε ο Ηλίας Καρταλαμάκης, η αεροπορική Ελληνική ιστορία της εποχής κατάφερε να διασωθεί κατά μεγάλο μέρος, κάπου μισό αιώνα μετά.