Σύντομη ιστορία του Gloster Mars

 

Το αεροπλάνο αυτό ξεκίνησε από την εταιρεία Nieuport και ήταν το τελευταίο της μοντέλο λίγο πρίν κλείσει το 1920 και πήρε το όνομα Nighthwak. Το 1921 η Gloster αγόρασε την Nieuport και ξεκίνησε την εξέλιξη του μοντέλου υπό το όνομα Gloster Mars II, μονοθέσιο καταδειωκτικό με μηχανή Bendley 230 ίππων και 2 πολυβόλα Vickers 7.7 mm. Ουσιαστικά η γραμμή προέρχεται από την άτρακτο του διάσημου καταδειωκτικού SE5a του 1ου ΠΠ αλλά με ακτινικό κινητήρα. Από αυτό το σχέδιο παρήχθη αργότερα το περίφημο Gloster Gladiator, τo τελευταίο ποτέ αγγλικό διπλάνο που υπηρέτησε επιτυχώς με τα ελληνικά χρώματα στην Αλβανία. Η ταχύτητα των 200 κόμβων του δεν συγκίνησε την αγορά  οπότε η εταιρεία του άλλαξε όνομα και προορισμό, το ονόμασε Gloster Gamecock και το προοόριζε τώρα για αεροπλάνο παράκτειας άμυνας.

 

Gloster Gamecock

Τελικά  αγοράστηκε για εκπαιδευτικό του ναυτικού υπό την επωνυμία Sparrowhawk ενώ η τότε ανερχόμενη σε ναυτική δύναμη Ιαπωνία ζήτησε να το αγοράσει σαν αεροπλάνο παρατήρησης των θωρηκτών της. Μερικά, υπό την επωνυμία AN1-1 και AN1-2 υπηρέτησαν στο Γιαμάτο μετά από μεταποιήσεις της Nakajima.

AN1-1 επί του Yiamato

Στην Ελλάδα το Gloster Mars εισήχθη επί E. Βενιζέλου όταν το 1925-26 αποφασίστηκε η ίδρυση της αεροπορίας σε ξεχωριστό σώμα απ το ναυτικό ( ΣΗΜ : Οπως και στην Αγγλία , κατά το τότε δόγμα του αρχηγού της RAF, Σερ Χιού Τρέντσαρντ ). Τα 25 που αγοράστηκαν αναφέρονταν υπό την επωνυμία Gloster Mars VI Nighthawk, με μηχανή Armostrong Sideley Jaguar. Εσωτερικές διαμάχες στο επιτελείο εναντίον της δημιουργίας της Αεροπορίας, έφεραν τα Gloster Mars να υπηρετούν αρχικά με το ναυτικό στο Φάληρο και Ελληνικό ώσπου το 1930-34 μεταφέρθηκαν στο Τατόϊ για να χρησιμοποιηθούν σαν εκπαιδευτικά εφόσον εν τω μεταξύ η τεχνολογια τους είχε ξεπεραστεί.  

 

 

Gloster Mars VI Nighthawk με ελληνικά εθνόσημα

 

Epistrofh sthn selida tou Spurou Pisanou